Het Zesde Metaal

Info

  • locatie
    Concertzaal

De West-Vlaamse tongval en bitterzoete poëtische teksten van Wannes Cappelle & co hadden zich al eerder een weg naar ons hart geboord. Maar wij zijn he-le-maal ip oes knieën gevallen voor hun jongste plaat Calais. Cappelle de mens, staat stil bij dingen waar niemand anders bij stil staat en legt de onvermijdelijke tragiek van de wereld en de liefde bloot. Hoewel Calais heel persoonlijk klinkt, is het een pure groepsplaat. Je hoort dat Het Zesde Metaal al wat kilometers op de teller heeft staan. De songs graven dieper dan ooit en de zinderende elektronica is een verrijking voor de verhalen van Cappelle en zijn vaste schrijfpartner Robin Aerts. De twee vormen samen met Tom Pintens, Filip Wauters en Tim Van Oosten een hechte band die een indrukwekkende vierde plaat heeft opgenomen. Calais kruipt onherroepelijk onder de huid.

Het begon allemaal in 2005 toen Wannes Cappelle de band oprichtte. Na enkele jaren toeren doorheen Vlaanderen, laat Het Zesde Metaal een sterk debuutalbum op de wereld loslaten. Akattemets is een verzameling ‘eenvoudige, doch onverwoestbare songs’, precies zoals de jury van Theater aan Zee het in 2005 al verwoord had. De originaliteit van Het Zesde Metaal wordt bejubeld en Raymond van het Groenewoud nodigt Cappelle uit voor zijn Radio 1-sessie.

Niettemin blijft Het Zesde Metaal een te goed bewaard geheim. Pas na vier jaar trommelt Cappelle zijn band weer bijeen, zij het in een bijna volledig nieuwe bezetting. Ploegsteert zet Het Zesde Metaal definitief op de kaart. De gelijknamige single – over wijlen Frank Vandenbroucke, de wielrenner – wordt opgepikt en blijkt een perfecte ijsbreker voor een muzikaal uitgepuurd album dat veel directer klinkt dan het Zesde Metaal anno 2007.

Na een tournee met strijkers en zangeres Roos Rebergen (Roosbeef), trekt Cappelle nog eens helemaal solo door Vlaanderen. Tussendoor bundelt hij oud en nieuw werk op de nog minder gepolijste EP Ip min knieën. De gelijknamige single - een door merg en been snijdende smeekbede - wordt als single gelanceerd.

Wanneer de tijd in 2014 rijp is voor een derde album, beslissen Cappelle en zijn kompanen om het over een andere boeg te gooien. Op Nie voe kinders maken de autobiografische verhalen grotendeels plaats voor zelfrelativering. Het album krijgt de vorm van een tijdloze schoonheid van een bezwerende verteller.

En nu is er dus Calais, de ijzersterke opvolger met oa publiekslieveling Naar de wuppe. De stuwende kracht van het West-Vlaams en de intense sound (moeilijk vast te pinnen, maar toch toegankelijk) van Het Zesde Metaal oogst alsmaar meer bewondering en lof. Zowat alle concerten van Cappelle & co dit voorjaar zijn hopeloos uitverkocht … haast u voor VOLTA-tickets of uw avond is ook naar de wuppe.

© Bache Jespers